2014. február 20., csütörtök

Az idő és annak vasfoga Verbászon

Elárvult templomainkról írtam legutóbb, a témát sajnos folytathatnám, anyag lenne hozzá bőven. A télies napok elmúltával eljutottam Verbászra, abba a közép-bácskai, egykor jelentős iparvárosba, melyben most nemcsak gyáróriások idézik a dicső múltat, hanem a templomok is. A fényes korszaknak azonban régen vége.
A gyáróriások esetében mégcsak észlelni némi mozgolódást: a Carnex húsárugyár, a Vital étolajgyártó is egyértelműen ébredezik. Kúla irányában haladva ezek az egykor több ezer munkást foglalkoztató gyárak épületkomplexumai és környékük arról tanúskodnak, hogy beindulhatott a termelés, és talán jobbra fordulnak a dolgok.
A település legszűkebb központjában álló, elárvult református és evangélikus templom azonban már csak a múltat idézi. Kérdés meddig tudnak ellenállni az idő vasfogának. Megroggyant egyik, de a másik hatalmas épület sincs sokkal jobb állapotban. Nincs ki gondjukat viselje, mert műemléknek nem számítanak, hívők pedig nincsenek. Mintha senki sem nézne fel erre a két monumentális épületre, pedig előtte haladnak el nap mint nap.


A Wikipédia szerint Verbászon hat különböző felekezet temploma áll.
A katolikusok aránya Verbászon mintegy 20 százalék, a magyarok túlnyomó többsége római-katolikus, a ruszinok és ukránok görög katolikusok. A II. világháború után elűzött, vagy megtorlásban eltűnt verbászi svábok nem katolikusok, hanem evangélikus vagy metodista vallásúak voltak.

2005-ben, hatvan évvel a németek erőszakos kitelepítése után a verbászi metodista templomot felújították, és újra felszentelték. Érdekesség, hogy a magyarországi metodista egyház Verbászon alakult 1898-ban. A százéves jubileum alkalmával született az elhatározás, hogy fel kellene újítani a közben romossá vált, bedeszkázott ablakú templomot. A gyülekezet kisszámú közösségét ma főleg magyarok és szlovákok képezik. (A város lakosságának 7,7 százaléka magyar és 0,3 százaléka szlovák.) Ez a templom most is karban van tartva.
A mintegy 25 000 lelket számláló városka 70 százalékát szerbek (41%) és montenegróiak (30%) teszik ki, természetesen nekik is vannak templomaik. A református és evangélikus templommal átellenben például a még mindig Tito marsall nevét viselő főutca túloldalán épül egy ortodox templom. Évet óta, és ki tudja meddig, mint annyi más pravoszláv templom Vajdaságban. Nagy lendülettel, közadakozásból, látványos helyen megkezdődik az építkezés, majd egyszer csak abba marad. Elfogy a pénz, az igyekezet, a lelkesedés. A csonk épület viszont marad.

Az evangélikus templom
és bejárata

A 2005-ben felújított metodista templom 
Ki tudja meddig épül az ortodox templom
A református templom

és bejárata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése