2015. március 28., szombat

Kikötő nyílt Kiskőszegen

„I'm happy, to be here...” – mondta a horvátországi Képes Újság riporterének az egyik amerikai turista, miután kikötött az első utasszállító luxushajó Kiskőszegen/Batinán. A helybeliek ünnepelve fogadták a vendégeket, akik Budapesten szálltak hajóra azzal a céllal, hogy bejárják a Duna délebbi szakaszait, útba ejtve a Baranya-háromszöget és Szlavóniát is. A világhálónak köszönhetően gyorsan terjedt a drávaszögiek öröme, hisz a kilencvenes évek óta ez a magyarok lakta vidék depresszív éveit éli, egy ilyen esemény is elég a haladás, a fejlődés, a remény érzéséhez. Így látjuk legalábbis távolról, a déli végekről.




Március derekán érkezett a folyami körülmények között meglehetősen hosszú és nagy luxushajó Kiskőszegre, ahol az újonnan épült kikötőben elsőként kötött ki.
A Duna horvátországi szakaszán összesen négy helyen köthetnek ki utasszállító hajók, mind a négy a vukovári hajózási igazgatóság felügyelete alá tartozik, beleértve a kiskőszegit is.
A Baranya-háromszög egyetlen kikötőjét a település és a régió turizmusának fellendítése céljából kezdték építeni 2010-ben. A Duna Kiskőszeget érintő szakaszán évente közel 300 hajó halad el, több tízezer turistával, akik most már útba ejthetik a látnivalókban és gasztronómiai különlegességekben gazdag folyó menti települést és a környező falvakat is.


Ez a bizonyos luxushajó Budapestről indult, utasai az Egyesült Államokból, Bostonból utaztak a magyar fővárosba, ahol hajóra szálltak, végállomásuk pedig Románia fővárosa, Bukarest lesz. A kirándulás során az első horvátországi állomásuk Kiskőszeg volt, ahol már várták őket az autóbuszok, hogy továbbvigyék őket Eszékre, de mivel érkezésükhöz kötötték a kikötő megnyitóünnepségét, az eseménynek nagy volt a médiavisszhangja, újságok fotósai, televíziók operatőrei és a turisták kamerái néztek farkasszemet egymással, de sok civilt is érdekelt az esemény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése